Search

Bowen terapija, kako smo već pisali, ima holistički pristup na cjelokupni organizam. Posebnost u tome je što kod terapije ne tretiramo bolest, već osobu. Zato se Bowen može koristiti od najranijih dana života i kod najosjetljivije skupine – novorođenčadi.

Pomoć kod novorođenačkih kolika

Kada se dijete rodi, nerazvijen mu je probavni sustav u što spadaju želudac i crijeva. Samim time, nakon obroka i u određeno doba dana, često čujemo od roditelja da beba ima novorođenačke kolike, takozvane grčeve. Kod takvih najmanjih klijenata koristimo Bowen tehniku koja kroz samo par pokreta na bebinom tijelu može imati blagotvorno djelovanje. Ponekad bebi prestanu grčevi nakon prvog tretmana, a ponekad je potrebno 2-3 tretmana.

Prilikom tretmana kod beba, jako nam je bitno da od majke uzmemo anamnezu i da smo sigurni da se radi o grčevima, a ne recimo o nekim drugim smetnjama, tako da majka treba imati dokument o djetetovoj dijagnozi.

Bebe inače jako dobro reagiraju na Bowen. Kod njih radimo Bowen isključivo laganim nategom kože, te minijaturnim potezima na trbuhu i na leđima. Tretman traje desetak minuta uz kratke pauze dok majka drži bebu.

Kako bi tretman bio što uspješniji, važno je krenuti s tretmanom na vrijeme – čim nastupe simptomi i, ukoliko se odlučite krenuti s Bowen terapijom, ne koristiti i neke druge metode. Naime,  mozak tek rođenog djeteta ne treba previše stimulacije da bi započeo i proveo postupak balansiranja stanja u organizmu. Drugim riječima, ako roditelji provode primjerice i masažu i Bowen i različite kapi i čajeve te zagrijavanje trbušćića u isto vrijeme, doći će do “zagušenja” dječjeg mozga s prevelikom količinom informacija, a paralelno izvođenje svih različitih postupaka međusobno poništava efekte.

Nakon provedenog tretmana, roditeljima dajemo upute za daljnje postupanje kako bi tretman bio što uspješniji. Kao što smo već spomenuli, uz Bowen terapiju ne treba provoditi i druge oblike terapije, a nakon Bowena poželjno je:
– ponuditi mlijeko i/ili vodu češće nakon tretmana, u slučaju da dijete bude pojačano žedno
– pružiti djetetu potporu i utjehu.

 

Za sva dodatna pitanja o Bowen terapiji, slobodno nas kontaktirajte na 01 638 1150 ili putem kontakt obrasca te prepustite zdravlje svojih mališana u ruke naših stručanja!

 

Piše: Irena Matić, fizioterapeut, Bowen terapeut

Izvor: ergovita.hr