Search

Povodom Svjetskog dana srca koji se svake godine obilježava 29. rujna, odlučili smo podsjetiti vas na važnost preventivnih pregleda u očuvanju zdravlja i kvalitete vašeg života. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, od bolesti srca i krvnih žila u svijetu godišnje umire oko 17,9 milijuna ljudi, a procjenjuje se da će do 2030. godine one biti uzrokom 23 milijuna smrti. Bolesti srca i krvnih žila vodeći su uzrok smrti i u Hrvatskoj te umrli od kardiovaskularnih bolesti čine 43,7% od ukupnog broja umrlih.

Najčešća kardiovaskularna bolest je koronarna bolest srca, odnosno suženje ili začepljenje arterija koje opskrbljuju srčani mišić, a koje se javlja kao posljedica ateroskleroze, dok je najteža komplikacija koronarne bolesti srca srčani udar (infarkt miokarda). Povišen krvni tlak (arterijska hipertenzija) bolest je kardiovaskularnog sustava, ali i čimbenik rizika koji, između ostalog, dovodi do razvoja koronarne bolesti srca te srčanog i moždanog udara.

Bolesti bubrega također doprinose kardiovasklarnom riziku, a velik broj sekundarnih uzroka arterijske hipertenzije, koji krije se u patologiji bubrega i bubrežnih krvnih žila, može se uspješno liječiti ukoliko se pravovremeno dijagnosticira.

U Poliklinici Wellife, osim laboratorijskih krvnih pretraga, na raspolaganju su vam i morfološke pretrage – EKG, holter EKG-a, holter tlaka, obojeni UZV krvnih žila i mogućnost mjerenja starosti/krutosti vaših krvnih žila, kao i ergometrijsko testiranje,  kojima možete pravovremeno saznati kolika je vaša srčana rezerva, trebate li liječiti povišen krvni tlak ili samo spadate u rizičnu skupinu. Nakon obavljenih pretraga vam savjetima u vezi prehrane ili načina života možemo pomoći da se lakše odlučite uvesti određene promjene.

Boli li vas srce?

„Boli li vas srce“ i je li bol koju osjećate u predjelu prsišta posljedica suženja koronarnih krvnih žila, saznat ćete u razgovoru sa specijalistom te nakon uvida u test opterećenja na bicikl ergometru. Ukoliko je potrebno, možete bez ometanja u obavljanju svakodnevnih aktivnosti dobiti uvid u frekvenciju rada vašeg srca, nakon nošenja 24 satnog holtera EKG-a.

Zašto je potreban nefrolog?

Zašto je nefrolog potreban osobi kojoj je postavljena dijagnoza arterijske hipertenzije? Zar ne moramo odmah ići kardiologu? Trebamo li uopće učiniti hitni UZV srca? Uzroke svog povišenog krvnog tlaka potražite kod nefrologa, odnosno u ordinaciji hipertenziologa, a posljedice neliječene hipertenzije, u koje spada i infarkt miokarda, morat ćete kasnije kontrolirati i kod kardiologa.

Srce i bubreg su jedan organ. Pregledajte svoje bubrege i njihove krvne žile i vaše srce će vam biti zahvalno.

Budite heroj svog srca

Obećajte sebi i svojim najbližima da ćete barem na jedan dan – povodom Svjetskog dana srca, ugasiti cigaretu, ići stepenicama do kata na kojem je vaš stan ili ured te izmjeriti krvni tlak.

“Budi heroj srca – obećaj”!

 

Piše: prim.dr.sc. Ljiljana Fodor, dr.med.