Search

Da hrkanje nije samo buka koja loše utječe na san vašeg partnera već i pauza u disanju koja ostavlja posljedice na ritam rada vašeg srca, činjenica je koja sve bolje nalazi put do javnosti. Donedavno su „glavni krivci“ bili uglavnom muškarci, no sada se sve više žena javlja u našu ordinaciju i žali na jutarnji umor, neispavanost, potrebu da prilegnu tijekom prijepodnevnih sati, ali i osjećaj preskakanja srca. Jedan od vodećih simptoma je također i nemogućnost da se krvni tlak regulira uz velik broj antihipertenziva u maksimalnim dozama.

Bolesnici koji se javljaju s tegobama uglavnom su prekomjerne tjelesne težine ili tijekom dana imaju smetnje disanja, stoga je nužan timski rad više specijalista od kojih, osim pulmologa te hipertenziologa, rado uključujemo i otorinolaringologa. Naime, operacija u kojoj se učvršćuje meko nepce i skraćuje resica (uvula) postupak je koji se pokazao uspješnim kod opstruktivne apneje u snu, no pacijenti su još uvijek u potrazi za nečim manje invazivnim. Studijom je utvrđen veliki postotak uspjeha operacije kod određenih anatomskih uzroka opstruktivne apneje u snu. Uspjeh se definira snižavanjem apneja-hipopneja indeksa (AHI) za 50 posto. Kanadski znanstvenici preporučuju operaciju kao alternativu CPAP-u, a izbor podobnih pacijenata se mora provesti prema anatomskim kriterijima, neovisno o težini stupnja apneje.

CPAP uređaj

Manje invazivan, ali kompleksan za upotrebu je CPAP uređaj koji se još uvijek smatra  “zlatnim standardom” kod opstruktivne apneje u snu (OSA). Redovitom uporabom značajno se smanjuju kardiovaskularni i ostali rizici OSA. No, dio pacijenata se nikada ne navikne na redovito spavanje s maskom i aparatom. CPAP uređaji se moraju spojiti na električni izvor napajanja što komplicira odlaske na putovanja.

Apneja u snu, prema nekim analizama, nije dijagnosticirana u čak 85% slučajeva. Aritmije koje se mogu javiti kao posljedica neliječene apenje su učestale ventrikulske ekstrasistole, fibrilacija atrija, pa čak i ventrikulska tahikardija, koja može dovesti do iznenadne srčane smrti, dakako i tijekom sna.

Dnevna pospanost remeti obavljanje posla, unosi nervozu u rutinsko funkcioniranje, a nepoželjna je i kod upravljanja vozilima, naročito ako se odlazi na dalji put, što može imati katastrofalne posljedice.

Kako potvrditi dijagnozu apneje u snu?

Polisomnografija je dijagnostički postupak cjelonoćnog snimanja vitalnih parametara bolesnika. Prati se disanje, rad srca, krvni tlak, razina kisika u krvi, pokreti muskulature, moždana aktivnost te kvaliteta i struktura sna. Na temelju dobivenih rezultata sa sigurnošću se dijagnosticiraju eventualni poremećaji disanja u spavanju od kojih je najznačajnija opstruktivna apneja.

Tijekom potrage za eventualnim sekundarnim uzrokom arterijske hipertenzije, često u takvih bolesnika ne nađemo uzrok, ali je svaki dio hodograma nužno ispoštivati, da bi se u konačnici pristupilo zahvatu koji zovemo renalna denervacija. Obrada rezistentne hipertenzije uključuje i polisomnografiju.

Nakon što bolesnik koji ispunjava kriterije za dijagnozu Sy OSA dobije CPAP masku, popravlja se kvaliteta sna, a uglavnom postiže i bolja regulacija krvnog tlaka, što rezultira smanjenjem doza ili broja antihipertenziva. Ukoliko bolesnik kod kojeg je isključeno sekundarno porijeklo arterijske hipertenzije niti s CPAP maskom ne uspijeva postići ciljne vrijednosti krvnog tlaka u kontrolnom 24 satnom kontinuiranom mjerenju, odlučujemo se za zahvat pod nazivom renalna denervacija, o čemu je bilo riječi u jednom od ranijih članaka.

Ako vas je iscrpilo gurkanje partnera tijekom noći, okretanje na bok, fućkanje i ljutnja jer mislite da on spava „kao klada“ dok se vi mučite, pomislite da možda ima ozbiljan zdravstveni problem i poklonite mu pregled u našoj Poliklinici Wellife, gdje ćemo se zajedno približiti rješenju.

 

Piše: prim.dr.sc. Ljiljana Fodor, dr.med.