Search

Intimna higijena u ljetnim mjesecima_Poliklinika Wellife

Svima nam je poznato kako je održavanje osobne higijene tijekom ljeta od velikog značaja, a održavanje intimne higijene je još važnije, obzirom na osjetljivost ginekoloških organa. Važno je napomenuti kako su kod žena urološki i ginekološki sistem povezani na više razina, te se infekcija jednog sustava često odrazi i na upalu drugog sustava. Povišene temperature zraka u kombinaciji s preuskom odjećom, naročito ako je ona izrađena od umjetnih materijala, stvaraju povoljne uvjete za razmnožavanje različitih mikrobioloških uzročnika koji onda mogu stvarati lokalne upalne procese. Ako se uz navedeno nadoda i nedovoljan unos tekućine i dehidracija, postaje jasno zašto su upale intimnog područja puno češće ljeti nego u zimskim mjesecima. Treba naglasiti kako se prevelika izloženost suncu i prekomjerno kupanje mogu odraziti na sniženu razinu imuniteta (suprotno vjerovanjima) što dodatno pogoduje razvoju različitih upalnih stanja.

Kod kupanja u različitim vodenim medijima, prednost treba dati kupanju u otvorenom moru za koje je poznato da nosi najmanji rizik za uzrokovanjem infekcije. Što se tiče kupanja u bazenima, moramo biti sigurni da se bazeni redovito čiste i održavaju, kako bismo mogućnost infekcije sveli na najmanju moguću mjeru. Nakon kupanja potrebno je svući mokri kupaći kostim i obući suhu odjeću, po mogućnosti pamučnu. Mokru odjeću potrebno je svući i nakon ekstenzivnog znojenja i potom obući rublje od prirodnih materijala. Rublje od sintetičkih vlakana i čipke se ne preporučuje jer može zadržavati vlagu i uzrokovati iritacije i ogrebotine što stvara dobre uvjete za nastanak infekcija.

Intimnu higijenu treba naročito dobro održavati za vrijeme menstrualnog krvarenja. Poznato je kako se na višim temperaturama krvne žile šire što uzrokuje obilnije vaginalno krvarenja, te se higijenski ulošci i tamponi trebaju učestalije mijenjati. Oni su također izvrsna hranilišta za mikroorganizme, pa ih i radi navedenog treba mijenjati češće nego za vrijeme zimskih mjeseci. Spolovilo se treba redovito prati čistom vodom i sapunima namijenjenima za intimnu njegu, a nikako ne agresivnim šamponima s intenzivnim mirisima koji uklanjaju dobre bakterije koje nas štite i stvaraju prostor za razmnožavanje patogenih uzročnika.

Dobra hidratacija tijekom ljeta neophodna je za održavanje zdravlja, a naročito zdravlja mokraćnog mjehura i mokraćnih puteva. Redovitim mokrenjem ispiremo mokraćne puteve i ne dopuštamo uzročnicima upale da se razmnože u velikom broju i uzrokuju upalne procese. Osim tekućine, važno je paziti i na unos kvalitetnih namirnica koji podižu imunološku branu cijelog organizma, a naročito intimnog područja. Važno je unositi dovoljno voća i povrća, različitih sjemenki i jogurta koji djeluje u smislu probiotika na vaginalnu sluznicu. Suprotno od navedenog, treba izbjegavati jako začinjenu i slanu hranu, gazirana pića, previše kave i alkohola koji mogu narušiti prirodnu kiselost rodnice i pogodovati upalnim stanjima uz pojavu pojačanog iscjetka i neugodnog mirisa. Proizvode od rafiniranih ugljikohidrata i šećera također treba izbjegavati jer mogu poticati rast gljivica i nastanak gljivičnih infekcija.

Na kraju treba reći da se tijekom ljetnih mjeseci treba pojačano brinuti o higijeni i intimnom zdravlju kako bi nam ljetovanje prošlo u dobroj kondiciji.

 

Piše: izv.prof. dr.sc. Ana Tikvica Luetić, dr.med., spec.ginekologije