Search

Veselimo se blagdanskom okupljanju, ali i ove godine uz povećan oprez i nadu da oni koji su s nama za stolom, neće razviti simptome infekcije SARS-CoV-2. Ili barem da nam neće javiti da je već sutradan netko od njih dobio pozitivan nalaz brzog antigenskog ili PCR testa.

Četvrti val pandemije, velik broj zaraženih i umrlih svima nameće pitanje kako sa sigurnošću možemo znati jesmo li i koliko dugo zaštićeni od  COVID-19 virusa? Jesam li zapravo „prehodao infekciju“, a da to nisam niti znao, niti ja niti moji bližnji, odnosno, spadam li u skupinu asimptomatskih prenosioca virusa – česta je tema razgovora uz kavu. Odgovor je do nedavno bio – ne znam ili nisam siguran.

U ovom trenutku jedino test za utvrđivanje staničnog imuniteta može dati pouzdan odgovor na to pitanje  osobama koje su preboljele bolest i cijepljenima, kao i onima koji su bili u kontaktu sa zaraženima, a nisu razvili simptome infekcije, naročito ako imaju nemjerljivu razinu antitijela.

Zašto je to tako?

Nakon infekcije virusom SARS-CoV-2 ili cijepljenja dolazi do reakcije imunološkog sustava organizma koja dovodi do stvaranja specifičnih stanica zvanih limfociti. Limfociti  cirkuliraju putem krvi i svrha im je obrana organizma od virusa, a dijelimo ih u dvije osnovne skupine: limfocite T i limfocite B. Limfociti B su stanice koje stvaraju antitijela, a ona prepoznaju virus te se na njega vežu, neutraliziraju ga i sprečavaju ulazak virusa u naše zdrave stanice.

Ako virus ipak uspije dospjeti u naše zdrave stanice, takve sada promijenjene, bolesne stanice mogu prepoznati naši limfociti T, koji na površini imaju specifične stanične receptore. Stanični receptori limfocita T imaju sposobnost naše bolesne stanice potaknuti na programiranu staničnu smrt, čime stanica u kojoj se virus nalazi odumire te je spriječeno daljnje umnažanje virusa. Limfociti T čine prvu liniju naše stanične imunosti koja je naziv dobila upravo po tome što je posredovana stanicama – limfocitima T, a ne antitijelima.

Zašto je stanični imunitet važan za dugoročnu zaštitu od virusa SARS-CoV-2?

„Dio limfocita T i limfocita B nakon preboljene infekcije ili cijepljenja ima sposobnost pretvorbe u stanicu  koju nazivamo memorijska stanica. Memorijske stanice imaju sposobnost pamćenja virusnih dijelova kako bi se aktivirale u trenutku kada organizam dođe u ponovni doticaj s virusom. Takve stanice ubrzavaju stvaranje aktivnih limfocita T koji će prepoznati bolesne stanice inficirane virusom i uništiti ih. Također, memorijske stanice ubrzavaju stvaranje limfocita B, koji će produkcijom antitijela neutralizirati slobodne virusne čestice u krvi. Tajna dugovječnosti stanične imunosti upravo je u memorijskim stanicama, a istraživanje objavljeno u jednom od najcitiranijih svjetskih časopisa – Nature otkriva da je stanična imunost na virusni antigen N trajala čak 17 godina u pacijenata nakon infekcije SARS-om 2003. godine.“ (živim.hr)

O čemu ovisi snaga stanične imunosti pojedinca?

Snaga stanične imunosti je individualna i zasniva se na velikom broju faktora uključujući i genetsku podlogu pojedinca. Trenutno ne možemo predvidjeti kakva će biti reakcija na virus u pojedine osobe niti znamo koja je to razina stanične imunosti koja nas štiti od zaraze ili teškog oblika bolesti. Međutim, recentna znanstvena literatura objavljena u vodećem medicinskom časopisu Lancet navodi izrazito nisku pojavnost reinfekcije u osoba koje su preboljele i stvorile staničnu imunost na virus SARS-CoV-2.

Gdje možemo obaviti test stanične imunosti i kolika je cijena testa?

Test stanične imunosti koji možete obaviti u Poliklinici Wellife, daje vam kvantitativne rezultate o razini stanične imunosti, a svaki nalaz nadopunjuje se razinom antitijela u kriv, jer stanična i humoralna imunost predstavljaju ukupnu zaštitu našeg organizma protiv virusa SARS-CoV-2. Humoralna imunost omogućuje neutralizaciju virusnih čestica u krvi i sprečava njihov ulazak u stanice, dok stanična imunost prepoznaje inficirane stanice, uništava ih i time zaustavlja daljnje širenje virusa. Svaki rezultat testa interpretira se individualno u kontekstu kliničke slike pacijenta, njegovih komorbiditeta, razine stanične i humoralne imunosti.

Jedino takav, personalizirani pristup daje relevantan odgovor o stvarnom stanju vašeg imunološkog sustava. Cijena testa u Poliklinici Wellife je 975.00 kn, a rezultati se čekaju oko tjedan dana. Više informacija doznajte pozivom na 01 638 1150 ili nam pošaljite upit na office@wellife.hr

 

Piše: prim.dr.sc. Ljiljana Fodor, dr.med.

Izvor: živim.hr