Search

Ultrazvuk lokomotornog sustava u Poliklinici Wellife

Ultrazvuk lokomotornog sustava je dijagnostička pretraga koja pomoću ultrazvučnih valova prikazuje mekotkivne dijelove tijela, u ovom slučaju mišiće, tetive i ligamente te mjestimično zglobnu hrskavicu. Ultrazvučnim pregledom mogu se analizirati traume, sportske ozljede i sindromi prenaprezanja, upalne bolesti, kao i promjene u sklopu degenerativnih bolesti zglobova te tumori.

Kada su u pitanju zglobovi najčešće se traži UZV ramena i koljena jer su ovi zglobovi nešto češće izloženi ozljedama, kako u sportu, tako i u svakodnevnom životu, ali može se učiniti UZV i svakog drugog analizi dostupnog zgloba. Ovu pretragu trebate učiniti ako liječnik specijalist; najčešće fizijatar, ortoped ili traumatolog ili Vaš obiteljski liječnik procijene kako Vaši simptomi mogu biti rezultat promjena i oštećenja mekih tkiva zgloba ili mišića.

Ako se ultrazvučnim pregledom ne uspije utvrditi uzrok smetnji liječnik specijalist Vam može preporučiti daljnju dijagnostičku obradu kao što su rendgen, kompjutorizirana tomografija (CT) ili magnetska rezonancija (MR). Posebna priprema za ovu pretragu nije potrebna, osim neposredno prije skinuti odjeću i nakit s pregledavanog dijela tijela. Tijekom izvođenja pretrage osoba najčešće sjedi, leži ili stoji, ovisno koji dio tijela se pregledava. Na kožu se nanosi gel koji služi kao medij između UZV uređaja i tijela kako bi se mogle prikazati anatomske strukture na monitoru ultrazvučnog uređaja.

Primjena dijagnostičkog ultrazvuka nema poznatog biološki štetnog učinka za organizam te se može obavljati i za vrijeme trudnoće. Riječ je o neinvazivnoj i bezbolnoj metodi, a bol je moguće osjetiti u iznimnim situacijama ako je pregledavano mjesto i inače bolno.

Ako ste i Vi upućeni na UZV lokomotornog sustava možete ga obaviti u našoj Poliklinici Wellife, na raspolaganju Vam je stručno osoblje i vrhunska oprema! Obavite potrebnu pretragu u ugodnom ambijentu, bez stresa i čekanja, a svoj pregled možete rezervirati već danas!

 

Piše: Josipa Marić Sabadoš, dr.med, specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije