Search

Povezanost visokog krvnog tlaka i vida

Piše: dr.sc. Nadežda Bilić, dr.med. spec. oftalmolog
Poliklinika Bilić Vision

 

Hipertenzija (povišen krvni tlak) je relativno česta bolest naročito u razvijenim zemljama svijeta. Često ne pokazuje nikakve simptome. Gotovo 50% osoba s hipertenzijom ni ne zna da ima povišeni krvi tlak. Tek kada se otkriju oštećenja na raznim organima, najčešće na bubrezima, mozgu, srcu, ili očima, tada se zamijeti i visoki krvni tlak.

Kako povišen krvni tlak utječe na oči?

Povišen krvni tlak ne povezuje se sa povišenim očnim tlakom, to su dvije potpuno različite bolesti. Povišen očni tlak nastaje kao posljedica neravnoteže između stvaranja i otjecanja očne vodice iz oka. Kako je očna jabučica zatvoreni sustav, taj tlak se prenosi na sve dijelove oka i pritišće vidni živac koji se vremenom oštećuje.

Povišen krvni tlak loše utječe na krvotok, a zatim s vremenom slabi i ishrana vidnog živca te se time oštećuju osjetljive nervne stanice mrežnice oka, kao i sam vidni živac. Slaba cirkulacija u mrežnici doprinosi i progresiji degenerativnih procesa u oku (pojava oštećenja žute pjege ili druge cirkulacijske bolesti vidnog živca povezane uz povišen krvni tlak). Slabiji rad srca kao posljedica povišenog krvnog tlaka, dodatan je negativni čimbenik slabljenja cirkulacije u očima. Pojava infarkta u oku je moguća, i to najčešće rezultira teškim oštećenjem vida.

Važnost oftalmološkog pregleda kod osoba s povišenim očnim tlakom

Jedini način kako možemo vidjeti naše krvne žile je upravo preko naših očiju. Oftalmolog pri pregledu očne pozadine može posumnjati da pacijent ima povišen krvi tlak prema izgledu i promjenama krvnih žila u oku. Ako oftalmolog posumnja da se radi o povišenom krvnom tlaku, tada najčešće upućuje na daljnje pretrage (testiranje masnoća u krvi EKG itd.), a što odlučuje liječnik obiteljske medicine ili kardiolog.

 

 

Na razvoj povišenog krvnog tlaka možete utjecati i promjenom nekih životnih navika:

  • Unos manje količine soli u organizam
  • Prestanak pušenja
  • Izbjegavanje prekomjerno pijenje alkohola
  • Redovita tjelesna aktivnost
  • Uravnotežena pravilna prehrana
  • Održavanje normalne tjelesne težine

Važno je redovito kontrolirati krvni tlak, a ukoliko se ustanovi da osoba ima povišeni krvi tlak, potrebno je uz navedenu promjenu nekih životnih navika redovno uzimati lijekove prema preporuci liječnika.