Search

Krioterapija u Poliklinici Wellife

Krioterapija predstavlja primjenu hladnoće (leda) u fizikalnoj medicini i rehabilitaciji. Riječ je zapravo o bilo kojem tretmanu koji uključuje hlađenje tretirane regije ledom ili protokom hladnog zraka. Često se koristi u fizikalnoj terapiji kao uvod u druge fizioterapijske procedure. Prije svega se koristi kod različitih bolnih stanja jer ima vrlo dobar analgetski učinak. Vrijeme trajanja procedure je vrlo kratko – svega 3 do 7 min po određenom segmentu tijela.

 

Krioterapija – prednosti liječenja ovom metodom

  • Ublažavanje bolova i zarastanje mišića – krioterapija može pomoći kod bolova u mišićima, kao i kod nekih bolesti zglobova i mišića poput artritisa. Također može doprinjeti bržem oporavku od ozljeda.
  • Smanjenje upalnog procesa – upala je jedan od načina na koji se imunosni  sustav  bori protiv infekcija. Međutim, u pojedinim slučajevima imunosni sustav postane pretjerano reaktivan. Rezultat toga je kronična upala koja je povezana sa zdravstvenim problemima kao što su rak, dijabetes, depresija, demencija i artritis. Krioterapija djeluje na način smanjivanja upalnih procesa i samim tim poboljšava cjelokupno zdravlje, te smanjuje rizik od brojnih kroničnih oboljenja.
  • Poboljšanje cirkulacije – prilikom krioterapije dolazi do poboljšanja cirkulacije u tretiranoj regiji, što stimulira i stvaranje novih kapilarnih krvnih optoka. To sve dovodi do bolje opskrbe tkiva kisikom i mikronutrijentima i do bržeg oporavka mišićnog tkiva.

 

Kontraindicira stanja kod primjene krioterapije

Krioterapija se ne preporučuje  osobama sa povišenim krvnim tlakom i srčanim bolesnicima. Koristi se kod svih bolnih stanja kako bi se smanjila bol.

U Poliklinici Wellife dostupan Vam je moderan uređaj za krioterapiju koji se umjesto terapije ledom bazira na protoku hladnog zraka. Prednosti takvog uređaja u odnosu na klasičnu terapiju ledom je regulacija jačine protoka hladnog zraka te koncetrirano puhanje hladnog zraka na isključivo jednu regiju. Također fizioterapeut može regulirati jačinu protoka samog hladnog zraka što je vrlo pogodno kod osoba koji su osjetljivi na osjećaj hladnoće.

Krioaparat se može koristiti za sve zglobove ljudskog tijela i za različita bolna stanja kao što su teniski ili golferski lakat, kontuzije, tendinitisi ili burzitisi, kod upalnih artritisa, upale Ahilove tetive i sličnih ostalih stanja. Također možemo krioaparat koristiti kod različitih sportskih ozljeda tipa uganuća, istegnuća ili poslije operacije kao bi se ubrzao oporavak.

Ukoliko Vaša rehabilitacija zahtjeva i proceduru krioterapije slobodno nam se obratite u Polikliniku Wellife gdje ćemo individualiziranom terapijom primjenjivati i samu krioterapiju u kombinaciji sa ostalim fizikalnim procedurama.

 

Piše: Marko Grubješić, glavni fizioterapeut Poliklinike Wellife