Search

Libido_PoliklinikaWellife_kardiološka obrada

Je li spolni život još uvijek tabu tema iako smo debelo zakoračili u 21. stoljeće? Čini se da ćemo ipak lakše odgovoriti na ovo pitanje, pa čak se i boriti za to da se predmet uvede pod obavezno u osnovno obrazovanje, ako je riječ o nekom drugom.

Čitate li krišom ovaj članak i skrolate kad netko uđe u prostoriju?

Svojevremeno se seksualna disfunkcija povezivala isključivo s godinama. Prva asocijacija kod žena je bila menopauza, kad je čak i Sultanija dozvolila voljenom muškarcu da u njegov intimni život uđe druga žena. Žena je bila sve deblja, naborana, starenjem „otpisana“. Muškarci sa problemima potencije gotovo da i nisu postojali, osim u zaista poznim godinama ili životno ugrožavajuće bolesni.

Onda smo se suočili s činjenicom da velike kompanije i velike pozicije u njima, donose podjednaki stres i muškarcima i ženama. Bake su se prestale danonoćno brinuti o našoj djeci koja su sve zahtjevnija i kad se napokon srušite u krevet s nekim od njih da ih uspavate, nerijetko će vas vaš klinac još uvijek zaigran „maltrati“ da se probudite.

Njezino „veličanstvo“ pandemija, donijela je s jedne strane baby boom, s druge se razišlo puno parova jer su bili primorani više vremena provoditi zajedno. Mnogima je u pitanje došla i egzistencija te se spolna disfunkcija dovela u vezu sa stresom, ali i tjeskobom.

Facebook, Instagram, retuširanje, plastična kirurgija – sociološki su fenomeni o kojima bi se moglo raspravljati danima: jesu li nam kirurzi pomogli da ne budemo više naborane i odbačene ili su još više naglasili pojam – uplašena i nesigurna?

Osim životnih okolnosti, na spolnu aktivnost uvelike utječu i razne bolesti. Sve se više progovara i o vaskularnoj dobi, brizi za zdravlje putem preventivnih pregleda i prehrani. Trbuščići više nisu popularni ni kod muškaraca, ni kod žena. Poželjan je fit, zdrav muškarac, a mlađi partner/partnerica nije više ekskluziva vezana uz muški spol.

Što utječe na smanjenu spolnu aktivnost?

Na smanjenu spolnu aktivnost mogu utjecati povišen krvni tlak, šećerna bolest i ateroskleroza. Menopauza kod žena ne mora biti jedini razlog za to. Kad jajnici prestanu proizvoditi estrogen, stanjuje se sluznica vagine, koja postaje manje elastična, ženi  je potrebno dulje vrijeme da se uzbudi, pa može osjetiti simptome kao što su smanjeni libido, suhoća rodnice, bolan spolni odnos te poteškoće u dosezanju spolnog vrhunca. O hormonskom nadomjesnom liječenju, lokalnoj aplikaciji krema te podmlađivanju vaginalne sluznice laserskom rejuvenacijom, pitajte svog ginekologa.

Narušeno zdravlje smanjuje spolnu aktivnost i muškaraca i žena. Bolesti srca i krvnih žila mogu  smanjiti prokrvljenost spolnih organa te dovesti do otežanog punjenja krvnih žila u intimnom području, što utječe na razinu uzbuđenja. Na smanjenje seksualnih aktivnosti mogu utjecati i depresija i inkontinencija. Preventivni pregledi prostate, iznimno su važni za spolni život muškarca, a brojna su suvremena rješenja i u slučajevima inkontinencije kod žena.

Odlučite li se posegnuti za lijekom kao pomoćnim sredstvom za postizanje uzbuđenja, savjetuje se prethodna kardiološka obrada, te ako postoji šećerna bolest, dislipidemija li hipertenzija, nemojte odgađati liječenje. Još uvijek prevladava mišljenje da neki lijekovi za povišen krvni tlak negativno utječu na spolnu moć muškarca, no upravo je obrnut slučaj.

Otvoreno o svim problemima!

Zato u Poliklinici Wellife uz preventivne sistematske preglede muškaraca i žena, nudimo i kompletnu kardiovaskularnu dijagnostiku te razgovaramo s vama otvoreno o pitanjima koja vas muče vezano uz vašu spolnu moć i intimno zdravlje. Libido je samo imenica muškog roda, a podjednako je važna tema i muškaraca i žena. Vratite romantiku u svoj zajednički život, ali nemojte niti zdravlje staviti na čekanje.

 

Piše: prim.dr.sc. Ljiljana Fodor, dr.med.