Search

Zasigurno ste već ranije primijetili, posebice kod sportaša, da preko određenih mišića imaju povez, odnosno trake u različitim bojama. Trake koje ste zamijetili stručno se nazivaju kinezio tape, a sada vam donosimo detaljnije o tome što je kinezio tape i kod kojih se stanja on koristi.

Učinak kinezio trake

Kod preopterećenja mišićnog aparata mogu nastati rupture u mišićnom i vezivnom tkivu. Tekućina koja prilikom toga nastaje u međustaničnom prostoru uzrokuje povećanje pritiska zbog čega se nadražuju receptori za bol. Posljedice toga su: bolovi, krutost, oticanje i povećanje tonusa. Promjena tonusa najčešće se očituje na sustav za pokretanje. Iz toga može npr. postoperativno nastati hipotonija mišića. U ovom slučaju kinezio tape se postavlja zbog poboljšanja funkcije mišića.

Upale su najčešća reakcija tijela na oštećenje tkiva. Izljevanjem tekućine u ozlijeđenom području, upale dovode do obilnog oticanja i povećanja pritiska između kože i mišića. Posljedično protok limfe je narušen tako da postavljanje kinezio trake može odići kožu, povećati prostor i time utjecati na redukciju pritiska i poboljšanje protoka limfe. Tijekom lijepljenja i prijanjanja trake izaziva se mehanički pomak kože tj. podražaj mehanoreceptora na koži. Prema Melzackovom i Wallovom principu pod nazivom „Gate Control Theorie“ do ublažavanja boli dolazi na direktnoj spinalnoj razini. Iz ovog razloga kinezio traka utječe na redukciju boli tj. smanjuje jačinu osjećaja boli u mozgu.

Funkcija zglobova može se podupirati na osnovu različitih načina postavljanja kinezio taping trake. Kroz utjecaj na mišićni tonus korigiraju se nejednakosti i asimetrija, čime nastaje ravnoteža i mišićnim grupama. Stimuliranje proprioceptora postiže se bolji osjećaj pokreta. Samim time nam kinezio traka pomaže kod podupiranja funkcije zglobova.

Sumirajući imamo 4 glavna učinka kinezio trake na ljudsko tijelo:

Kontraindikacije kod kinezio tapinga

Slučajevi u kojima treba izbjegavati postavljanje kinezio trake su:

  • otvorene rane
  • još nezacijeljeni ožiljci
  • neurodermatitis i psorijaza
  • gentialne zone u prva tri mjeseca trudnoće
  • alergije na akril

Prije svakog postavljanja Kinezio trake trebalo bi unaprijed razjasniti uzima li pacijent lijekove koji razrjeđuju krv. Kinezio tape može kao reakciju izazvati crvenilo na koži. Nije poznato zašto, ali iskustvo pokazuje da Kinezio tape kod pacijenata s bolesti srca izaziva svrbež kože i pojavu modrica na koži.

Tehnike postavljanja kinezio trake

Imamo četiri osnovne tehnike postavljanja kinezio trake: postavljanje na mišiće, postavljanje na ligamente, korektivno postavljanje i postavljanje za protok limfe. Postavljanje kinezio tapea na mišiće primjenjuje se kod povišenog ili sniženog tonusa kao i kod ozljeda mišića, kod hematoma, smanjenja boli i poboljšanja elastičnosti što omogućuje brži oporavak.

Postavljanje kinezio tapea na ligamente primjenjuje se kod ozljeda i preopterećenja tetiva i ligamenata. Traka utječe na rasterećenje, smanjenje boli i poboljšanje elastičnosti ligamenta. Korektivno postavljanje trake razlikuje se prema korekciji funkcije i korekciji fascije. Korekcija funkcije se primjenjuje kod lošeg položaja kostiju, npr. korekcija patele i prilikom nanošenja traka se maksimalno rastegne. Korekcija preko fascije primjenjuje se preko mišićne fascije i djeluje na opuštanje fascije kao i na smanjenje boli.

Postavljanje za protok limfe primjenjuje se kod smanjenog protoka limfe. Takav način djeluje na podizanje kože čime se povećava prostor između kože i subkutanog tkiva. To omogućuje da limfna tekućina iz međuprostora istječe jednostavnije u limfni sustav. Traka omogućava brži protok limfe u smjeru u kojem je postavljena.

Princip boja kinezio traka

Traka se upotrebljava u četiri različite boje – plava, crvena, bež i crna. U novije vrijeme dolaze na tržište i nove boje ili nove nijanse boja. Suprotno pretpostavkama, boje ne pokazuju razlike između kvalitete sastava ili svojstva, a zbog estetskog učinka mogu se izabrati različite boje. Primjerice, ukoliko se planira stavljati kinezio traku na veću površinu tijelo zbog efekta dobro je koristiti traku u boji kože. Također, ukoliko postoji upala ne treba stavljati crvenu boju nego plavu koja djeluje umirujuće. Crvena boja trake se najčešće stavlja kako bi stimulirala slabe mišiće koji su energijom oskudni, dok se crna boja javila najkasnije i uglavnom se upotrebljava kod sportaša.

Sama kinezio traka napravljena je od akrinila, vrlo je rastezljiva i lagana tako da ne smeta kada ju apliciramo na kožu. Također vodotporna je i otporna na prašinu, pijesak i ostale sitne čestice koje se nalaze na površini kože. Koža prije stavljanja trake mora biti čista te ukoliko postoji veća količina dlaka potrebno ih je ukloniti prije samog postavljanja trake.

Kinezio traka dokazana je kao učinkovita metoda tj. pripomoć u fizikalnoj medicini i rehabilitaciji kod različitih bolnih stanja te može se lako kombinirati s ostalim fizikalnim procedurama. Uslugu stavljanja kinezio trake nudimo Vam u Poliklinici Wellife, a naše stručno osoblje odgovorit će na sve Vaše nedoumice.

 

Piše: Marko Grubješić, glavni fizioterapeut

 

Izvor: K taping International Academy (Kumbrink, Birigt)