Search

Roditelji se često javljaju liječniku zbog spuštenih stopala svoga djeteta. Iako estetski izgled stopala može zabrinjavati, u većini slučajeva pravog razloga za brigu nema jer se uglavnom radi o benignim formama spuštenog stopala. U benigne forme spuštenih stopala ubrajamo fiziološki spuštena stopala i fleksibilno spuštena stopala.

Benigne forme spuštenog stopala

Fiziološki spušteno stopalo je normalna pojava u dojenačkoj dobi. Sve bebe imaju nakupinu mekog tkiva s unutarnje (medijalne) strane stopala koje se fiziološki gubi oko druge do treće godine života s čime medijalni svod postaje vidljiv, iako u početku samo prilikom sjedenja. Pri stajanju i hodanju svod stopala u ovoj dobi još se dovoljno ne vidi, pa stopala i dalje znaju izgledati spušteno. Za takva stopala nema potrebe kupovati ortopedske uloške niti skupe cipele. To su fleksibilno spuštena stopala i nisu razlog za brigu jer predstavljaju normalni razvoj stopala u dječjoj dobi.

Važan period u razvoju stopala je između treće i šeste godine života jer se tada u urednom razvoju formira medijalni svod, koji kod većine djece bude u potpunosti formiran do desete godine. U formiranju oblika stopala sudjeluju brojni mišići, tetive, ligamenti i kosti. Kod neke djece i adolescenata stopala ostaju spuštena i nakon desete godine, što se često može vidjeti i kod drugih članova njihovih obitelji. U ovim slučajevima vrijedi isto pravilo, ako se radi o fleksibilno spuštenom stopalu i dijete nema bolove liječenje nije potrebno. Za sve njih savjetujemo puno kretanja, sportsku aktivnost i svakako paziti na tjelesnu težinu djeteta, jer prekomjerna tjelesna težina loše utječe na opterećenje stopala, kao i svih drugih zglobova u tijelu. Kod izbora sportske aktivnosti uvijek dajemo prednost onima gdje se simetrično aktiviraju svi mišići i dijelovi tijela, kao što je na primjer gimnastika.

U većini slučajeva, čak do 95%, susrećemo mekano, fleksibilno spušteno stopalo. Lako ga prepoznajemo jer dizanjem na prste ili kod sjedenja medijalni svod stopala jasno postaje vidljiv. Većina ove djece nema tegoba. Kod nekih i u odrasloj dobi stopala ostaju spuštena, a smatra se kako liječenje nije potrebno sve dok se ne javljaju bolovi u stopalima. Također se smatra kako prirodni razvoj stopala kroz rane godine života ima veći utjecaj na izgled i oblik stopala nego posebno prilagođena ortopedska obuća. Naravno, ako se dijete žali na bolove u stopalima ili potkoljenicama potreban je pregled liječnika i odgovarajuća terapija.

Rigidno spušteno stpalo

Za razliku od benignih formi, rigidno spušteno stopalo je ozbiljnija forma. Kod ovakvog stopala značajno je smanjena pokretljivost u zglobovima stopala i često je popraćeno bolovima. Obično je povezano sa sraslim kostima stopala ili neuromišićnim bolestima, te zahtijeva liječenje odgovarajućom ortopedskom obućom, ulošcima, fizikalnom terapijom ili u najtežim slučajevima operativno.

Razlog nastanka spuštenih stopala je nepoznat, a postoji nekoliko mogućih uzroka:

  1. Mišići u stopalu su preslabi za održavanje svoda.
  2. Vezivno tkivo stopala kao i drugih zglobova u tijelu je labavo.
  3. U fazama ubrzanog zamaha rasta kosti rastu brže nego što se mišići i tetive mogu istegnuti zbog čega su mišići skraćeni, pa dolazi do disbalansa mišića koji se hvataju za kosti i posljedično nastaje spušteno stopalo.
  4. Rijetko je uzrok poremećaj u građi kostiju i zglobova stopala, kosti su srasle i ne dozvoljavaju normalni pokret u stopalu. U većini slučajeva takva stopala su bolna, a radi se o ranije spomenutim rigidno spuštenim stopalima.

Test kojim možete jednostavno utvrditi ima li dijete spušteno stopalo zove se test odizanja na vrhove prstiju. Vrlo je jednostavan i možete ga izvesti i s malom djecom, jedini uvjet je da dijete hoda i može se odignuti na prste. Kako bi ovo djetetu bilo zabavno možete test pretvoriti u igru, na primjer reći mu da glumi balerinu ili da pokuša dohvatiti igračku, bitno je da se odigne na prste kako biste mogli vidjeti medijalni svod. Ako se svod stopala pretvori u luk, to je znak da dijete ima fleksibilno spušteno stopalo i nemate razloga za brigu. Ukoliko nije vidljivo odizanje medijalnog svoda vaše dijete može imati teži stupanj spuštenog stopala, pa u tome slučaju preporučamo pregled vašeg pedijatra, dječjeg fizijatra ili ortopeda.

Javite se liječniku u sljedećem slučajevima:

  • dijete se neko vrijeme žali na bolove u stopalima ili potkoljenicama
  • stopalo je kruto ili se radi o teškom stupnju spuštenog stopala
  • dijete se previše umara nakon svakodnevnih aktivnosti

Ako vaše dijete nema bolove, potrebno je samo praćenje.

Ortopedski ulošci?

Nema znanstvenih dokaza da će nošenje ortopedskih uložaka ili cipela pomoći razvoju svodova stopala. Postepeno svod stopala se odiže od podloge i to je fiziološki razvoj stopala. Savjetujemo poticanje zdravog načina života koji uključuje puno kretanja, sportsku aktivnost, kao i zdravu prehranu. Spuštena stopala ne moraju nužno biti problem. Obuća treba biti mekana i udobna, a ljeti neka hodaju bosi, ne po betonu i pločicama, već po travi, pijesku i kamenčićima. Stopala će im zbog toga biti zahvala, a dijete i Vi sretni.

Kod djece koja imaju bolove ili smanjenu pokretljivost stopala i gležnja potreban je pregled liječnika. U većini slučajeva bit će dovoljna fizikalna terapija ili nošenje ortopedskih uložaka, a na sreću tek u rijetkim slučajevima operativno liječenje.

Obratite nam se s povjerenjem!

Ukoliko ste zabrinuti zbog izgleda stopala Vašeg djeteta ili bilo čega gore navedenog javite se u Polikliniku Wellife kako bi na vrijeme riješili svoje nedoumice. Naše stručno osoblje na raspolaganju je Vašem djetetu i Vama.