Search

Poliklinika Wellife

Reproduktivno zdravlje ovisi o normalnom i uravnoteženom radu svih žlijezda s unutrašnjim izlučivanjem, a posebno o radu štitne žlijezde. Štitna žlijezda je poznata kao organ koji nadzire sve funkcije u ljudskom tijelu, te je bez njenog uređenog rada nemoguće održavati gotovo sve fiziološke i metaboličke procese u ljudskom organizmu. Menstruacijski ciklus koji je osnova reprodukcijskog zdravlja je vrlo zamršen proces koji je ovisan o fino podešenoj metaboličkoj, energetskoj i hormonskoj ravnoteži, pa tako poremećaji štitne žlijezde nedvojbeno utječu na menstruacijski ciklus i reprodukciju općenito.

Poremećaje rada štitne žlijezde možemo grubo podijeliti na one sa smanjenom funkcijom štitne žlijezde i na one s povećanim radom štitnjače. Naše podneblje je poznato kao geografsko područje s povećanom učestalosti Hashimotove bolesti koja je autoimuna bolest štitnjače i posljedično dovodi do njenog smanjenog rada i općenitog nedostatka hormona štitnjače. Kako su hormoni štitnjače neophodni za normalan razvitak folikula s jajnom stanicom u jajnicima, ali i za normalno lučenje spolnih hormona u jajnicima kao i njihovih hormonskih regulatora u mozgu, jasno je kako se nedostatak hormona štitnjače može odraziti u poremećajima menstruacijskog ciklusa. Tako žene sa smanjenom razinom hormona štitnjače mogu imati anovulacijske cikluse (cikluse bez ovulacije), cikluse s lošijom drugom fazom (insuficijencija žutog tijela), obilna menstruacijska krvarenja, te produžene i skraćene cikluse. Ako u takvim nepovoljnim uvjetima i dođe do trudnoće češći su pobačaji, ali i drugi problemi u trudnoći kao što su anemija i povišeni krvi tlak.

Plod je u prvih dvanaest tjedana posve ovisan o opskrbi majčinim hormonima štitnjače koji se dopremaju putem posteljice, a tek nakon tog perioda plodova štitnjača je dovoljno razvijena za samostalnu proizvodnju hormona. Prvi trimestar je važno razdoblje organogeneze koje zahtjeva adekvatnu razinu hormona štitnjače koji su neophodni za razvoj mozga i živčanog sustava, te je pokazano kako se njihov nedostatak može kasnije manifestirati u vidu sniženog kvocijenta inteligencije takvog ploda. Simptomi trudnica koji upućuju na hipotireozu (smanjeni rad štitne žlijezde) uključuju tešku opstipaciju, smanjenu koncentraciju i pamćenje, umor i nepodnošenje hladnoće, te je vidljivo kako se ti simptomi često podudaraju sa simptomima same trudnoće. Radi navedenog će većina liječnika sve svoje trudnice poslati na kontrolno vađenje TSH (tireotropni hormon) kako bi ustanovili kojim trudnicama će trebati terapija za poboljšanje ishoda trudnoće.

Povećanje rada štitne žlijezde ili hipertireoza također nepovoljno utječe na menstruacijske cikluse, ali i na reprodukciju općenito. Simptomi koji ukazuju na takav poremećaj su pojačano znojenje, ubrzan rad srca, gubitak na težini i sl. Višak hormona štitnjače djeluje na povećanje razine nosača za spolne hormone u krvi čime se smanjuje koncentracija slobodnih hormona u cirkulaciji te se tako ometa ovulacija. Ciklusi su u hipertireozi često bez ovulacije i nepravilni, a krvarenja su često neredovita i oskudna, te je time mogućnost zatrudnjivanja značajno smanjena. Ukoliko do trudnoće i dođe mogućnost spontanog pobačaja je povećana, kao i ostalih lošijih ishoda kao što su prijevremeni porođaj, vrlo niska porođajna težina, te različiti poremećaji krvnog tlaka.

Istraživanja su pokazala kako su kod žena koje imaju različite poremećaje menstruacijskog ciklusa dvostruko češći poremećaji štitne žlijezde. Radi navedenog bi svaku pacijenticu s nepravilnim menstruacijskim ciklusima trebalo testirati na poremećaje štitne žlijezde kako bi se takva oboljenja otkrila i ispravno liječila. Među poremećaje menstruacijskog ciklusa koji su najčešće povezani s oboljenjima štitnjače su učestala krvarenja, preobilna krvarenja, ali i izostanak ciklusa i oskudna sukrvica.

Kod poremećaja štitne žlijezde nezaobilazno se mora spomenuti i postpartalni tireoiditis koji predstavlja autoimunu upalu štitne žlijezde koja se pojavljuje nakon porođaja. Navedeno stanje se češće javlja kod žena koje su prethodno u životu imale oboljenja štitnjače ili pozitivna protutijela na štitnjaču. Obzirom da postpartalni tireoiditis može jako utjecati na općenito stanje rodilje tijekom vulnerabilne faze babinja važno ga je prepoznati i adekvatno liječiti.

Ultrazvuk štitnjače jednostavna je, brza i neinvazivna metoda  koja vam kao i laboratorijske pretrage hormona stoji na raspolaganju u Poliklinici Wellife. Ne odgađajte svoj pregled zbog nedostatka vremena za sebe ili straha od lošeg nalaza. Za sve imamo rješenje ako dođete na vrijeme.

 

Piše: izvanredni prof.  dr sc . Ana Tikvica Luetić, dr. med. specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalistica humane reprodukcije

 „Luetić ginekologija“, KBC Sv. Duh